Van hozzáférése? | lépjen be
Váltás az akadálymentes honlapra  2021. május 18. | Ma Erik és Alexandra napja van.

Határtalanul

Kiemelt információ, amely Önt is érintheti

Határtalanul cikk

2010 októberben határozott a parlament arról, hogy minden magyarországi diák jusson el egyszer a magyarlakta területekre. A Határtalanul pályázat segíti az utazás megvalósulását.

Nemzeti összetartozás napja 2020.docx
24
04
2020

Erdélyi kirándulás

A bibós hetedik osztályunk a tanév elején a határtalanul pályázat keretében Erdélyben járt.

A kirándulásunk október első felében zajlott. A Bibótól nagyon korán indultunk el.

Első úti célunk Déva várának meglátogatása volt. Ezután a Vajdahunyad vára, a Hunyadiak vára került megnézésre. A Gyulafehérvári püspöki palota és székesegyház megtekintésével zártuk a napunk tanulmányi részét. Az adott helyekről a tudnivalókat a buszon lévő mikrofonban mondtuk el.

A második nap Csicsajt vettük irányba. A település melletti természetvédelmi terület egy medve rezervátum is egyben. Itt meghallgattunk egy előadást, túráztunk és a kürtös kalács készítése után tábortűz mellett sütögethettünk.

A harmadik napot a Gyergyóújfalvi Elekes Vencel Általános Iskola meglátogatásával kezdtük. Egy volt iskolatársuk, Lőrinc videó üzenetét megmutattuk nekik és egy focimeccsel zártuk a találkozást. Ezután a Tekerőpataki Sugó cseppkőbarlangot csodálhattuk meg. A túravezetőnk a Gyilkos-tó és a Kis-Békás-szorosban tervezett túrát rakta a nap végére. Este egy táncházban vehettünk részt, ahol igazán jól éreztük magunkat. Ez a nap volt az egyik leghosszabb, mégis a legizgalmasabb.

A negyedik napon, Korondon a fazekasságot próbálhattuk ki magunk és taplászhattunk. Szejkefürdőn a székely kapukhoz mentünk. Nagyon különlegesek és szépek voltak. Szalagot kötött egy pár osztálytárs Orbán Balázs sírjára és már utaztunk is tovább. A székelyudvarhelyi szoborparkban megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc szobrát, utána a Zetelaki víztározót és a Libán hegység külszíni andezit bányáját vettük úti célnak.

A következő napot a Szent Anna tónál kezdtük és a Mohos tőzeglápnál lévő túrával folytattuk. Ez a két hely a kedvencek közé tartozik az osztály számára. Ezután Csíkszeredán a Mikó várában működő múzeumot tekinthettük meg, Csíksomlyón a szabadtéri Makovecz-oltárt és a kegytemplomot, Gyimesbükkön pedig az ezeréves határt, a Rákóczi várat és a vasúti őrházat látogattuk meg.

Az utolsó napunkat a búcsúzkodás után a marosvásárhelyi főtéren levő Kultúrpalotával és Református templom megtekintésével kezdtük. Ezt követően a tordai sóbánya következett, ami szintén a kedvencek közé tartozott. A Királyhágó Partium határát sem hagyhattuk ki utunkból. A Csucsán lévő Goga kastélyt tekintettük meg utoljára, ahol Ady Endrére emlékeztünk. Ezután Kiskunhalas volt már csak a célunk.

Hálásak vagyunk a családoknak, hogy elszállásoltak minket. A házinénik erdélyi ételei, különlegességei finomak és laktatóak voltak. Csak dicsérni lehetett őket. A busz utak nagyon vidáman és jó hangulatban teltek, mindenki örömmel utazott egyik helyről a másikra. Összességében ki merjük jelenteni az osztály nevében, hogy egy nagyon szuper kiránduláson vehettünk részt minden szemszögből. Ha lenne rá lehetőség, biztosan újra ellátogatnánk Erdélybe!

23
04
2020

Körülbelül egy éve történt, hogy Osztályfőnökünk azzal a kérdéssel jött fel hozzánk órára, hogy szeretnénk-e részt venni egy HATÁRTALANUL kiránduláson Erdélyben. A válasz természetesen egyértelmű volt. Miután megtudtuk, hogy nyert a pályázatunk, egy felkészítő órán is részt vettünk, ami még jobban meghozta a kedvünket.

Bővebben

23
04
2020

2019. július 06.

A busz a Gimnázium előtt várt minket hogy bepakolhassunk mindent, amire csak szükségünk lehet Erdélyben. Negyed négykor indultunk el, kicsit fáradtan, de eszméletlenül izgatottan, pirkadatra már a határon voltunk és onnan megkezdődhetett igazi Erdélyi utunk.

Bővebben

Htártalanul-élménybeszámoló.pdf
05
03
2018

A Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium hetedikesei ebben a tanévben a Határtalanul program keretében Erdély és a Gyergyó-vidék természetföldrajzi, történelmi, építészeti és néprajzi értékeivel ismerkedtek meg. A kirándulás 2018. szeptember 24-től 29-ig tartott.

A hajnali indulást követően már délelőtt 10 órára megérkeztünk Vajdahunyadra, ahol megtekintettük és körül jártuk a várat. E kis mozgás után tovább indultunk Gyulafehérvárra. Megkoszorúztuk a Főtemplomban található Hunyadi szarkofágokat, majd Segesvár felé folytattuk utunkat. Leróttuk tiszteletünket a Petőfi emlékműnél, majd megkoszorúztuk Petőfi körtefáját. Este 10 órára értünk Gyergyóújfaluba, a szálláshelyünkre.

Három családnál és egy panzióban voltunk elszállásolva, ahol nagyon kedvesen fogadtak bennünket. Magyarosan készült ételeket kaptunk, amelyek mindig frissek és finomak voltak.

A második nap reggelén a helyi Elekes Vendel Általános Iskola hetedikeseivel találkoztunk, ahol közvetlen tapasztalatokat szerezhettünk az erdélyi magyar diákok életéről. Az ismerkedés része volt egy barátságos focimeccs, melyet a hazai pálya előnye miatt a házigazdák nyertek meg. Ezután indultunk a Sugó barlangot bejárni. A barátságtalan időjárást ellensúlyozta a barátságos és egyben szakszerű túravezetés, amely nem csak a barlangot mutatta be, hanem a védett növényeket is a túra során. Utunk következő állomása Gyergyószentmiklós, ahol a Tarisznyás Márton Múzeumot néztük meg tárlatvezető segítségével. A nap utolsó állomása a Békás-szoros és a természetes eredetű Gyilkos-tó megtekintése volt. Este táncházban jártunk a helyi Katorzsa Néptánc Együttes tagjainak vezetésével.

A harmadik nap a Görgényi havasok felé vettük utunkat, ahol is először egy külszíni kőfejtőt néztünk meg, majd a buszról leszállva egy hosszabb gyalogtúrával értünk fel Csicsajra. Az egész napot ott töltöttük. Kürtős kalácsot kaptunk és szalonnát sütöttünk, valamint túráztunk a Csicsaj hegy tetejére. Nagyon jól éreztük magunkat!

A negyedik nap Korond volt az első állomásunk, ahol a fazekas mesterség alapjaival ismerkedtünk meg. Nagy örömünkre mindenki készíthetett egy kis agyagedényt, amit el is hozhattunk. Meglátogattunk egy taplász műhelyt, ahol találkozhattunk az alapanyaggal, a taplógombával, amiből készülnek sapkák, táskák, könyvjelzők, díszek. Útközben megtanulhattuk a székelykapuk faragványainak jelentését. Újra buszra szálltunk, s Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron sírját, Szejkefürdőn leróttuk tiszteletünket Orbán Balázs sírja előtt, majd meglátogattuk a Zetelaki gátat. Már sötét volt, amikor elindultunk hazafelé

Az ötödik napon Sepsiszentgyörgyre kirándultunk. Először megtekintettük a Székely Nemzeti Múzeumot, majd átmentünk a Székely Mikó Kollégiumba. Csodálattal adóztunk a kollégium híres könyvtárának. Ezután a Szent Anna tavat néztük meg, és a mellette levő tőzeglápot jártuk be túravezető segítségével.

Hatodik nap indultunk hazafelé. A buszból megnéztük a Tordai hasadékot, majd Tordai sóbányához mentünk. A tordai sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka. Több órát töltöttünk el a csodaszép bányában. Ezután Kolozsvárra buszoztunk, ahol a főtéren megkoszorúztuk Hunyadi Mátyás szobrát. Királyhágó és Nagyszalonta érintésével, - ahol is egy finom ebédet fogyasztottunk el- léptük át a határt és érkeztünk haza este 10 órára.

Elmondhatjuk, hogy az erdélyi kirándulásunk egy életre szóló emlék marad mindannyiunk számára!


Kállayné Vankó Erika
osztályfőnök

05
03
2017

Nem egy új román szó látható a képen, hanem a Határtalanul! pályázat (az elnyert összeg 1.294.440 Ft) szeptember végi lányai a programlogóval

A Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium 7. osztálya az osztálykirándulás 4. napját Csicsaj dűlőben töltötte Gyergyóban. A kép a medve, a farkas és a vaddisznó élőhelyének és a környék gombáinak megtekintése során készült. A lányok nem tudták megállni, hogy ne készítsenek egy virágkompozíciót a Kárpátok virágaiból.

Hazafelé jövet megnéztük a nagyenyedi két fűzfát, Gyulafehérváron Hunyadi János síremlékét, Vajdahunyadon a Nyebojsza bástyát, Déván a várat. Aradon az amerikai és a budapesti szabadságszobor mellé helyeztük az aradit, 14 gyertyát gyújtottunk a vértanúk emlékére Zala György alkotása előtt.

Palásti Károly
igazgatóhelyettes

05
03
2016

Utazás 2016 őszén

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (továbbiakban: Támogatáskezelő) által meghirdetett Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című, HAT-16-01 kódjelű pályázati felhívásra benyújtott, HAT-16-01-0245 pályázati azonosítón nyilvántartásba vett Isten jókedve. Ezer év természeti és kulturális kincsei Erdélyben című pályázat az emberi erőforrások miniszterének döntése alapján 1 294 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül.

05
03
2015

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek" című, HAT-15-05 kódjelű pályázati felhívásra benyújtott, HAT-15-05-0654 pályázati azonosítón nyilvántartásba vett Kapud felé (történelmi, irodalmi-kulturális utazás Erdélyben) című pályázaton az emberi erőforrások miniszterének döntése alapján a Bibó István Gimnázium 1.237.000 forintnyi vissza nem térítendő támogatásban részesül.

A Határtalanul-programban a hetedik osztályos diákok vesznek részt Fodor Klaudia vezetésével.


Témanapos zárás

2016. január 16-án sajátos tudásmegosztással zárták a Határtalanul!-projekt résztvevői.

A témanapon rendhagyó foglalkozást tartott a nem csak bibós érdeklődők számára Fodor Klaudia, Határtalanul anDALgó címmel.

Hol vagyok? Iskolánk / Határtalanul